O.R. Tambo international airport
4 december 2025 - O.R. Tambo, Zuid-Afrika
Het zit er nu echt op. In het noorden hebben wij ongeveer 3644 kilometer rond gereden. Dat brengt het totaal op 6378 kilometer.
Het is bijna ondoenlijk om hoogtepunten te benoemen. De zes weken waren een aaneenschakeling van hoogtepunten. Iedere bestemming had zijn eigen charmes. Maar het Krugerpark was toch wel de slagroom op de taart.
Nog een leuke opmerking die wij hoorden over de impala's: dat is de MC Donald van Kruger.
Wij hebben wel een paar tips als je interesse hebt om naar Zuid-Afrika te gaan.
-Wij hebben de wise card gebruikt om te betalen. Je kan daarop je euro's omzetten naar Rand zodat je behalve de eenmalige transactiekosten geen verdere kosten meer hebt. Je betaalt dan steeds in de lokale valuta. Revolut biedt waarschijnlijk ook die optie.
-Oktober/november is een gunstige tijd om Zuid-Afrika te bezoeken. Je zit nog net voor de grote drukte. Wij vonden het eigenlijk vrij rustig, zelfs in Kruger. De overnachtingen in Kruger konden wij last minute nog boeken. De zomer nadert en ook het regenseizoen dus wel wat meer kans op regen.
-Hoewel je bijna overal met Visa/wise kan betalen is wat cash ook handig. Zorg dat je ook kleingeld hebt zodat je bij de benzinestations het personeel een fooitje kan geven of de zelfbenoemde parkeerwachters.
- in Zuid-Afrika is het vrij gebruikelijk om in de restaurants een fooi te geven. Een richtlijn is 10%.
-Ook is het normaal dat je in een restaurant om een doggy bag vraagt als je het restant van je diner mee wil nemen. De porties vlees zijn vaak heel groot.
-Als je veel parken bezoekt is de aanschaf van een wildcard te overwegen. Je betaalt dan één vast bedrag en kan onbeperkt een jaar lang de meeste parken bezoeken, zeker die van sanparks. Op de site van sanparks en KZN Kwazulu Natal Parks kan je uitrekenen wat vor jou het voordeligst is. Achteraf gezien hadden wij de wildcard moeten nemen.
Iedereen bedankt voor het volgen. Wij hopen dat wij jullie konden vermaken met onze verhalen en dat wij jullie misschien geïnspireerd hebben. Wij vonden het onwijs leuk om jullie reacties te lezen.
Tot een volgende keer.
Menja en Jan:4 december 2025Goede en veilige reis terug! Genoten van jullie (herkenbare) prachtige reis…. Nu weer terug naar NL met de Sint en verjaardag van jullie nageslacht(je) 😉
Coen en Lia:4 december 2025Dank je wel en wij gaan zeker van de decembermaand genieten. En straks bij jullie wat ervaringen uitwisselen.
Menja en Jan:4 december 2025Leuk!
Tina:4 december 2025Goede veilige reis weer terug naar ons kikkerlandje!
Coen en Lia:4 december 2025Dank u wel.
Corry:6 december 2025We hebben weer genoten van jullie verhalen. Dank jullie wel
Coen en Lia:6 december 2025Het was ons een genoegen. De laatste video's zijn geupload.