Kleve
23 juli 2025 - Kleve, Duitsland
De eerste echt sombere dag. Grauwe dreigende luchten. Wat zullen wij doen? Met de auto naar Kleve, op zijn Nederlands Kleef, dan maar. Vesten en paraplu gaan voor de zekerheid mee. Kleve ligt op een stuwwal uit de ijstijd waardoor het centrum heuvelachtig is. In de bovenstad hadden wij al snel een gratis parkeerplaats gevonden. Het was maar een paar minuten lopen naar de binnenstad. Van afstand zagen wij de toren van de Schwanenburg al boven het landschap uitsteken. In de burcht is tegenwoordig de rechtbank gevestigd en de toren met museum is alleen in het weekend geopend. Voor de burcht staat het standbeeld van 'de Grote Keurvorst' Frederik Willem I van Brandenburg(1640-1688). Zijn bijnaam kreeg hij omdat onder zijn leiding Pruisen tot grote bloei kwam. Hij heeft enige jaren in Kleve gewoond. Vlakbij ligt de Synagoge platz. Hier heeft een synagoge gestaan die tijdens de Kristallnacht in 1938 geheel verwoest werd. Nu zijn alleen de contouren nog zichtbaar en staat er een monument voor de omgekomen Joodse mensen uit Kleve. Kleve verloochent zijn, soms trieste, geschiedenis niet. Dat zagen wij ook op andere plekken in de stad. In een konditorei hebben wij lekkere broodjes gekocht. De bron van de dwazen staat voor de ruim 600-jarige carnavalstraditie in Kleve. Op de Vismarkt staat de Lohengrinbron. In de Kleefse legende zijn Elias en Beatrix de stichtende leden van de familie Kleef. Wagner transformeerde hen in zijn wereldberoemde opera tot Elsa en Lohengrin. Dit is waarschijnlijk de reden waarom de kunstenaar Prof. Seemann de vertrekkende Lohengrin Wagners kenmerken gaf. De originele stiftskerk Maria Tenhemelopneming dateert uit 1341 maar is tijdens de tweede wereldoorlog helemaal plat gebombardeerd. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw is de kerk herbouwd. In een kapel staan de grafmonumenten van graaf Arnold von Kleve(1100-1147) en Ida van Brabant en van graaf Adolf I von Kleve-Mark(1334-1394). De binnenstad met zijn winkelstraten is wel aardig maar niet bijzonder. Op de terugweg naar de camping dachten wij snel wat boodschappen te doen bij een Kaufland. Te zien aan de kentekens op de volle parkeerplaats kwam 90 procent van de klanten uit Nederland. Dat blijven toch koopjesjagers hè. Op zich een leuke middag gehad maar om te zeggen Kleve is een aanrader, neuuuh.