Klompenpad Rijnstrangen

20 juli 2025 - Aerdt, Nederland

Geen geschiedenislesjes in deze blog🫠 maar 'gewoon' puur natuur over een klompenpad. En laat er nou dichtbij het Rijnstrangenpad beginnen. Het was half bewolkt met een windje dus op het eerste gezicht prima wandelweer. Vanaf de camping was het over de dijk een kleine kilometer naar het begin. Wij hebben de route tegen de wijzers van de klok in gelopen. Het eerste stuk richting Aerdt loopt de route via diverse landerijen. Bij iedere afscheiding moet je via opstapjes over het prikkeldraad stappen. Dat hebben de vrijwilligers, die de route onderhouden, overigens mooi met isolatiemateriaal beveiligd. Op één van de stukken land liepen paarden. Je kent het spreekwoord 'als er één schaap over de dam is, volgen er velen'. Nou hier waren het dus de paarden. Er was er één heel erg nieuwsgierig en ging op Coen af. En toen kwam er nog één en volgde de hele meute. Maakte Coen een bocht naar links dan volgde de groep in ganzenpas hetzelfde spoor. Bocht naar rechts hetzelfde recept haha. En de voorste liep op 5 cm afstand van Coen. Voor de zekerheid zijn wij blijven lopen want wij hadden geen idee wat ze zouden doen als wij zouden stoppen. Na het volgende opstapje was het gedaan en konden ze niet verder. Nu was het tijd voor een foto van onze tijdelijke metgezellen. Kort daarna liepen wij tussen de rietkragen en water en moesten wij via een trekpont een watertje oversteken. Het zag er heel idyllisch uit. Vanaf een verhoogd pad hadden wij prachtig uitzicht op de diverse plassen waar het een paradijs voor vogels is. De omgeving is afwisselend. Landbouwgronden en landerijen grenzen aan de natuurgebieden. De boeren doen volop aan natuurbeheer waardoor je ook veel wilde bloemen ziet. Langs Oud Zevenaar lopend duiken wij weer het veld in. Eén keer duiken wij letterlijk het riet in. De gebogen stengels volgend hopen wij dat wij op het goede pad zitten. En de lezer voelt het natuurlijk al aankomen, dat zaten wij. In het laatste gedeelte van het klompenpad zat ook nog trekpontje maar onderweg hadden wij wandelaars gesproken die vertelde dat het pontje door het lage water en de vele waterplanten erg zwaar ging. De alternatieve route liep er via een brug vlak langs. Nadat wij deze waren gepasseerd werden wij onaangenaam verrast door een wesp die vervolgens de aanval op ons inzette. Het agressieve kreng had Coen bijna te pakken maar daarna richtte het beest zijn pijlen(lees angel) op Lia. En daar had de agressor succes maar met een zuigzoen heeft Coen de angel letterlijk uit deze aanval gehaald😉. Helaas was het daarmee niet gedaan met de tegenspoed. Donkere luchten pakten zich samen en al vlot gingen de sluizen open. Door het veld lopen leek ons niet zo slim dus volgden wij de openbare weg. Veertig minuten liepen wij in stortregen en wind. Daar waren onze kleine pluutjes niet echt op berekend. Soppend in onze schoenen en als een stel verzopen katten kwamen wij terug op de camping. Ondanks deze onaangename verrassing was het een prachtige middag. En met een warme douche voelde wij ons ook weer mens.