Addo Elephant Park
11 november 2025 - Addo Elephant Park, Zuid-Afrika
Wow, wow, wow, wat een prachtige dag. En dan bedoelen wij niet het weer hoewel dat ook perfect was. Nee, het gaat natuurlijk over de schitterende dieren in hun natuurlijke omgeving. Addo Elephant Park is het drie na grootste nationale park van Zuid-Afrika en de big five is hier aanwezig. Om het gelijk maar duidelijk te maken, die hebben wij niet gezien. Het park is gigantisch groot en bergachtig. Veel struikgewas waarin de dieren zich makkelijk schui kunnen houden maar ook open vlaktes en hellingen waar ze weer goed zichtbaar zijn. In de drinkpoelen staat momenteel weinig water en het is soms vechten om een plekje. Eén keer raden wie er dan wint.
Om half negen stonden wij bij de poort en wordt je geregistreerd maar dan moet je nog naar de receptie voor een verdere inschrijving en betaling. Ook daar weer een registratie van je personalia. Uiteindelijk hadden wij om negen uur de tickets en begon het feest. Aan de hand van de kaart die je bij de inschrijving krijgt kan je een route naar het zuiden rijden en er her en der extra lussen aan vastknopen. Het wijst zichzelf en jij bent helemaal vrij in je keuze. Een eerste grote bull vonden wij al snel, of vond hij ons😉, en die liep op slechts een paar meter afstand langs ons. In de bosjes was het goed speuren, op de open gebieden ging dat uiteraard gemakkelijker. Wij vonden het vrij rustig in het park waardoor je vaak als enige de dierenkondenbekijken. Alleen bij de bekende drinkpoelen was het wat drukker maar nog steeds prima te doen. Via twee rangers kregen wij tips waar we leeuwen konden zien. Met een rustige gang die kant op gereden want je weet maar nooit wat er uit de bosjes komt denderen. Eenmaal in de buurt waren de leeuwen niet te missen. Tenminste de voertuigen met belangstellenden dan. De leeuwen lagen lekker lui in het hoge gras en in de schaduw van een boom en een paar struiken. Door het hoge gras waren ze moeilijk te zien. De verrekijker, telelens en selfiestick boden uitkomst. Door het hele park zie je de wrattenzwijnen parmantig rondtrippelen. Pumba zou trots zijn op zijn familieleden. Het lijkt wel of ze op naaldhakken lopen. Staart omhoog en rennen maar, zo grappig om te zien. Bij Spekboom is een afgeschermde spottersplek met zicht op een waterpoel. Daar waren wij eerder op de dag al langs gereden maar toen stond het er bomvol met auto's. Maar toen wij laat in de middag daar aankwamen, stond er maar één auto. Met maar zes mensen, onzelf meegerekend, hadden wij via de kijkgaten een fantastisch uitzicht op een grote kudde drinkende en spelende olifanten. Ook een aantal buffels probeerden de dorst te lessen maar dat ging alleen maar na toestemming van de grote jongens. Het enige nadeel voor de fotografen was het felle tegenlicht door de zon.
Jammer dat er soms van die gasten in een 4x4 rondrijden die denken dat ze aan een rally meedoen. Wij reden vaak in een sukkeldrafje en maar goed ook. Op het eind van de dag vloog er ineens een koedoe, op 2 meter van onze auto, voorbij. Pfoe, dat was even schrikken zeg.
Bij de Rooidam was een grotere waterpoel waar ook nog wat olifanten in het mooie zonlicht stonden te drinken. Dat was voor vandaag de laatste ontmoeting met de reuzen van het dierenrijk.
De hele dag hebben wij ons, met kippenvel op de armen, geweldig vermaakt. Om nooit te vergeten.
Aanraders;
-Hapoor. Daar waren wij in de ochtend en zagen veel olifanten en Zebra's bij de waterpoel.
-Spekboom. Schitterende spottersplek. In de ochtend/begin middag was het druk. Wij waren daar aan het einde van de middag en toen was het er rustig. Je zit of staat achter een schutting met kijkgaten. 15 Meter van je vandaan is de drinkpoel.
-Rooidam. Mooie grote drinkpoel. Aan het einde van de middag waren daar olifanten aan het badderen en drinken.
Wat hebben wij gezien:
-wrattenzwijnen
-struisvogels
-schildpadden
-diverse vogels
De dag hebben wij bij restaurant Africanos afgesloten. Mooi restaurant maar de ruimte was te groot om sfeervol te zijn. Het eten was heerlijk en zoals iedere keer in Zuid-Afrika waren de porties vlees enorm. Maar de doggy bag was niet nodig.
Tina:13 november 2025Heerlijk om te lezen, al die spannende verhalen! Ik was weer even terug in 1997 toen wij o.a. in het Kruger Park waren, met een echte zuid Afrikaanse boer, die wel 2x per jaar daar naar toe ging en ook alle bijzondere plekken wist! Super!
Coen en Lia:14 november 2025Mooie herinneringen tante Tina.