Kirstenbosch
25 oktober 2025 - Kaapstad, Zuid-Afrika
De botanische tuinen bij Kistenbosch hadden wij ook nog op ons verlanglijstje staan. Vanaf Lions Head de routeplanner van Google Maps ingesteld maar een auto evenement gooide roet in het eten of beter gezegd in de routeplanner. Juist de route die wij moesten hebben was afgezet voor dit evenement. Natuurlijk stond nergens aangegeven hoe je in Kirstenbosch moest komen. Op een gegeven moment de auto aan de kant gezet en voor de zekerheid een doorgaande route ruim om het evenement op de kaart gevonden. En karren maar weer. Wonder boven wonder ging dat gesmeerd en zonder verdere problemen arriveerden wij bij Kirstenbosch. Het was er best wel druk maar eenmaal binnen merk je daar niets van. Het is een gigantisch groot terrein en toen die arme beenspieren bemerkte waar wij aan begonnen waren, barsten ze spontaan in huilen uit. De tuinen liggen op de hellingen van het Table Mountain nature reserve dus ook hier weer steile paadjes. In 1660 werden in opdracht van de Nederlander Jan van Riebeeck de eerste bomen, wilde amandelen, en bramen gepland ter bescherming van de Nederlandse kolonisten niet wetende dat dit een onderdeel van Kirstenbosch zou worden. In de loop der tijd veranderde het landgoed van eigenaren die er allemaal bomen aan toevoegden. In 1913 kreeg de engelse botanist Pearson geld toegewezen om het overwoekerde terrein te renoveren. Dit werd de start van de botanische tuinen van Kirstenbosch dat ruim 7000 plantensoorten bevat die in Zuid-Afrika voorkomen. Maar deze oase van rust is meer dan een tuin. Er zijn filmvoorstellingen en er worden concerten gegeven. En waarschijnlijk omdat het zaterdag is, waren er grote groepen die op een kleedje aan het picknicken waren. Wat een prachtige omgeving om dat te doen. Een leuk onderdeel van het park is de canopy walk, de boomslang genaamd, die 130 meter lang is en langs en door de toppen van de bomen voert. Het is vergelijkbaar met het Boomkroonpad zoals die in Drenthe is. Als je het park bezoekt doe je misschien nog inspiratie voor je eigen tuin op. Vooral de Zuid-Afrikaanse namen zijn hilarisch om in je tuin te hebben. Wat dacht je van de Gewone Bokdrol in je tuin of een aambeiwortel in de vensterbank. Rooistompies en Bobbejaanklou doen het goed in de vaas. In de tuinen kom je ook veel mooie kunstwerken tegen, tenminste......wij vonden ze mooi. Overal hoor je vogels om je heen. De sunbird is er één van. Geen idee wat de Nederlandse naam is en wij kregen dat snelle beestje niet op de foto maar hij heeft een prachtige blauwe/groene verentooi. Het vogeltje lijkt om een kolibrie maar is daar geen familie van. Een uil met zijn jong kregen wij wel op de foto. De beestjes zaten onder een struik rustig op het nest. Er is gelukkig wel een hek omheen geplaatst zodat iedereen afstand moet houden. Het was een zeer geslaagd bezoek aan deze schitterende omgeving waarmee je even aan de hectiek van een drukke stad kan ontsnappen.
Menja en Jan:26 oktober 2025Fantastisch hoor die geneugten van Capetown. En inderdaad die namen….. Je gaat ze in vele varianten nog vaak tegenkomen. En respect voor Lions Head. Enjoy!
Coen en Lia:27 oktober 2025Het was niet naar de top hoor. Dat had Lia niet overleefd.
Menja en Jan:27 oktober 2025😀👌