Tembe dag 3
16 november 2025 - Tembe Elephant Park, Zuid-Afrika
Onze derde dag bij de Tembe lodge. Hetzelfde ritueel als gisteren; om 05.15 uur douchen, ontbijten en pleiten. Niet helemaal waar want we zijn natuurlijk op pad gegaan met een gamedrive. Het was al snel heel warm ondanks dat er behoorlijk wat wind stond. Deze ochtend niet spectaculair veel dieren gezien maar wel een mooi spektakel van spelende jonge bulls. En wat is jong in dit geval? Volgens Carlos, onze vaste gids, waren deze olifanten een jaar of 25 en hebben nog geen kudde dames onder hun hoede. Dat komt pas als hun testosteron zijn werk gaat doen als ze een jaar of 35 zijn. Olifanten kunnen overigens 75 jaar worden. Dat scheelt niet veel met ons mensen. Iets verderop passeerde een best wel grote bull ons voertuig op een halve meter. Het blijft toch schitterend om deze majestueuze dieren van zo dichtbij te zien.
Bij een mooie waterpoel hadden wij een koffiestop. Even de benen strekken met uitzicht op drinkende nyala's en een bosbok. De bosbok heeft veel weg van de mannelijke nyala en hadden wij nog niet eerder gezien.
Na het late ontbijt hebben wij bij het zwembad gelegen. Heerlijk op deze snikhete dag.
Tijdens sundowner waren wij maar met z'n tweeën en Carlos als gids/chauffeur. Het weer was in één keer omgeslagen. Dreigende wolken en veel wind. Geen goede omstandigheden voor een gamedrive. De dieren schuilen diep in de bosjes voor de harde wind. Maar wie het kleine niet eert is het grote niet weerd. En wij hebben toch weer nieuwe dieren gezien en veel vogels die bijna niet vast te leggen zijn, althans voor Coen. De jonge impala's waren zo leuk om te zien. In deze tijd worden er veel geboren. Sommige waren zo schattig klein en zijn waarschijnlijk vandaag ter wereld gekomen. Ze kunnen echter binnen een paar uur al lopen en mee met de groep. Tijdens het laatste gedeelte van de gamedrive kwamen wij nog een giraffen familie tegen; Pa, ma en drie jonkies die ons nieuwsgierig aankeken. Toe ze kort daarop de bosjes indoken zagen wij ze niet meer. Maar dat was wel een mooi moment. En vlak voor de ingang naar Tembe Lodges liep nog een big tusker. Hij had waarschijnlijk hoge nood en dook de bosjes in om het één en ander te lozen.
Het diner was weer heerlijk maar helaas moesten wij door de regen terug naar de tent en het ziet er naar uit dat het voorlopig door blijft regenen.
De score voor vandaag:
-zebra's
-steltkluut
-smidsplevier
-ralreiger
-big tuskers(olifanten met grote slagtanden)
-giraffen
-genetkat