Seiser Alm

24 januari 2025 - Sëlva, Italië

Wat een afsluiting van een topweek. Dit was wat je noemt Kaiserwetter. Op col Raiser en Seceda een paar opwarm afdalingen gemaakt om daarna via 'La Longia' 10,5 kilometer af te dalen naar Ortisei. Vanaf het dalstation ga je via 'La Curta' naar het centrum van Ortisei. Dat is een tunnel met een aantal lopende banden in twee richtingen. Het laatste stuk naar de gondel loop je door het knusse centrum van Ortisei waar een aantal sjieke hotels zitten. Met de gondel kwamen wij op de zonovergoten Seiser Alm. Dit is de grootste hooggelegen bergweide van Europa en een paradijs voor wandelaars en in de winter komen daar de skiërs en langlaufers nog bij. Als de zon zoals vandaag schijnt maakt het niet uit welke afdaling je neemt. Je skiet werkelijk overal in de zon. Omdat de alm op 2000 meter ligt, blijven de sneeuwcondities ook goed. Op een enkele afdaling na zijn de meeste vrij kort en zit je dus ook vaak in een lift. Maar dat mocht de pret niet drukken want wij hebben er enorm van genoten. Na de lunch hebben wij daar nog twee afdalingen gedaan en zijn toen met de bus naar Monte Pana gegaan. De route gaat door een prachtig winters landschap waarbij de sneeuwkettingen onontbeerlijk zijn. Bij de stoeltjeslift van Monte Pana werden wij afgezet en hebben daar nog drie afdalingen gemaakt. Niet dat dat de bedoeling was maar even niet opgelet waardoor wij bij de tweede afdaling op een zwarte piste belanden en daardoor niet de doorsteek naar de Sasslong konden maken. Na dit extraatje wel de juiste afdaling genomen en de doorsteek naar Sasslong kunnen maken. Met de Val Gardena Ronda express gingen wij terug naar waar wij vanmorgen begonnen, de gondel naar de Col Raiser. Nog één keer helemaal naar boven naar de Seceda voor een laatste afdaling over de Gardenissima van 6,5 kilometer. Aan het einde van het seizoen is hier de langste slalom wedstrijd van de wereld. Het einde van onze skivakantie is ook in zicht. Wij hebben alle uithoeken van het skigebied gezien en daarmee was geen dag hetzelfde. Morgen de lange rit naar Nederland en hopelijk kunnen wij wat van het mooie weer meenemen. Arrivederci.

1. Menja en Jan:
    24 januari 2025
    Na een heerlijke actieve week, wensen we jullie weer een veilige en vlotte thuisreis. Buon viaggio!
  2. Coen en Lia:
    25 januari 2025